Εμμηνόπαυση & Ρεφλεξολογία

<ως πότε θα σε βλέπω σταυρωμένη στο σταυρό της ιερής θηλύτητάς Σου, στο μεγάλο Σταυρό της Ομορφιάς Σου…>  ‘Αγγελος Σικελιανός ( “Λίλιθ”)

Η εμμηνόπαυση είναι το τελευταίο στάδιο του κύκλου της εμμήνου ρύσεως στη γυναίκα. Πριν αναφερθώ, όμως, πιο αναλυτικά στην εμμηνόπαυση, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ανατρέξουμε στους μύθους και τα μυστήρια που σχετίζουν την έμμηνο ρύση της Γυναίκας με τη Σελήνη.  Στο βιβλίο της, <ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ>, η συγγραφέας Έσθερ Χάρντινγκ, μαθήτρια του Κάρλ Γιούνγκ, αναφέρει ότι η λατρεία της σελήνης είναι η λατρεία των δημιουργικών και γόνιμων δυνάμεων της φύσης και της σοφίας που είναι έμφυτες στο ένστικτο και στην ενότητα με το φυσικό νόμο.

Για τον πρωτόγονο άνθρωπο, ο μηνιαίος κύκλος της γυναίκας, έτσι καθώς αντιστοιχεί με το σεληνιακό κύκλο, θα πρέπει να ήταν αποτέλεσμα κάποιου μυστηριώδους δεσμού ανάμεσά τους. Μια μελέτη των κοινωνικών εθίμων, φανερώνει ότι όλα τα μέρη του κόσμου και όλοι οι λαοί, θέτουν τις γυναίκες που εμμηνοροούν κάτω από μια απαγόρευση. Απομόνωναν τις γυναίκες σε ένα σπιτάκι, συνήθως, έξω από το σπίτι, μέχρι να τελειώσει η αδιαθεσία τους. Το δωμάτιο είναι σκοτεινό και δεν αερίζεται, επειδή το φως της σελήνης δεν πρέπει να πέσει επάνω σε μια γυναίκα που εμμηνοροεί. Στους πρωτόγονους, η απαγόρευση έχει μεγαλύτερη έκταση, κανένας άντρας δεν πρέπει να προσεγγίσει μια γυναίκα όταν έχει τα έμμηνά της. Ακόμα και η σκιά της μολύνει. Πίστευαν, επίσης, ότι η γυναίκα που έχει τα έμμηνά της επιδρούσε μολυσματικά στη φωτιά. Αν βρισκόταν κοντά στη φωτιά, έσβηναν τη φωτιά, πέταγαν τις στάχτες και άναβαν καινούργια.

Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μαγική δύναμη του αίματος της περιόδου χρησιμοποιούταν για άλλους σκοπούς. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι σε πολύ σοβαρή αρρώστια το χρησιμοποιούσαν για ισχυρό θεραπευτικό ελιξίριο. Οι αρχαίοι Ινδοί θεωρούσαν την εμμηνόρροια απόδειξη ότι η γυναίκα βρισκόταν, με ιδιαίτερο τρόπο, κάτω από την επίδραση της σελήνης, ένα Βεδικό κείμενο λέει τα παρακάτω: < Το αίμα της γυναίκας είναι μια μορφή του Άγκνι και γι΄αυτό κανείς δεν πρέπει να το περιφρονεί>. Εδώ η εμμηνόρροια συνδέεται με τη φωτιά, επειδή ο Άγκνι είναι ο θεός της φωτιάς και έχει στενή σχέση με το φως της σελήνης.

Στη σύγχρονη εποχή η γυναίκα, τις ημέρες της περιόδου της, θέτει σε κίνηση την ενστικτώδη φύση της και, σαν παλίρροια, κατακλύζει τουλάχιστον ένα μέρος του συνειδητού της. Αυτή η εμπειρία δεν είναι μόνο αρνητική. Μπορεί να είναι και θετική, ακριβώς όπως δε μπορούμε να θεωρήσουμε τον ύπνο απλώς και μόνο χάσιμο χρόνου, όσο κι αν  και είναι αναπόφευκτος. Γιατί στη διάρκεια του ύπνου αναπληρώνονται ο χαμένες δυνάμεις και είναι ένα μέσο για να έρθει κάποιος σε επαφή με τα βαθύτερα στρώματα της φύσης, που συνήθως, βρίσκονται βυθισμένα στις απρόσιτες περιοχές του ασυνειδήτου. Έχει, π.χ., αναγνωριστεί ότι ένα δύσκολο πρόβλημα μπορεί να βρει τη λύση του στον ύπνο. Η ευρύτερη σοφία που αναδύεται από τη σκοτεινή και τυφλή περίοδο της νύχτας αποδεικνύει ότι το πνεύμα του ανθρώπου ταξιδεύει σε περιοχές όπου κατοικεί μια ευρύτερη κατανόηση και μπορεί να φέρει σε αυτό τον κόσμο μιαν αξία που να μην μπορεί να τη δει καθαρή ή να τη διατυπώσει σε λόγια ή σε εικόνα. Έτσι και η γυναίκα έχει την ευκαιρία, όταν η σελήνη είναι σκοτεινή, να έρθει σε επαφή με ένα βαθύτερο και πιο θεμελιακό στρώμα της ίδιας της ψυχικής ζωής της. Τα συμπτώματα της σωματικής ή της συναισθηματικής διαταραχής σε αυτό το διάστημα, φανερώνουν μια σύγκρουση ανάμεσα στη συνειδητή της στάση και στις απαιτήσεις της ίδιας της, της φύσης, και αν τις αναγνώριζε σα μια ένδειξη της ανάγκης της για απομόνωση, επειδή μια εσωτερική ανάγκη την καλεί να στραφεί προς τα μέσα, να αποσυρθεί ψυχολογικά από τις απαιτήσεις της εξωτερικής της ζωής και να ζήσει για λίγο στις κρυφές περιοχές της ίδιας της καρδιάς, ίσως να μπορέσει να αποκαταστήσει την επαφή της με το βαθύτερο μέρος της ίδιας της  φύσης της. Το τέλος της περιόδου έρχεται να το σφραγίσει η Εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι η γονιμότητα ελαττώνεται προοδευτικά στις γυναίκες από τα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους, καθώς συρρικνώνεται ο αριθμός των θυλακίων ( των δομών στις ωοθήκες που περιέχουν αναπτυσσόμενα ωάρια). Ταυτόχρονα, τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών αρχίζουν να παρουσιάζουνε έντονες διακυμάνσεις: ενώ τα οιστρογόνα πέφτουν, τα επίπεδα άλλων ορμονών που συμμετέχουν στον αναπαραγωγικό κύκλο μιας γυναίκας, όπως της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), αρχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη. Η ιδέα ότι οι ωοθήκες που γερνούν αποτελούν την κύρια αιτία της εμμηνόπαυσης απορρέει από το γεγονός ότι τα θηλυκά θηλαστικά γεννιούνται με ένα μεγάλο αλλά πεπερασμένο, μη ανανεώσιμο απόθεμα θυλακίων που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση.  Σε κάθε γυναίκα, η εμπειρία της εμμηνόπαυσης σχετίζεται με οργανικούς, διατροφικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Τα κυριότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, όπως διάρροια, αέρια, δυσπεψίες, ξηρότητα κόλπου, ακράτεια, ζαλάδες, ακανθώδης αίσθηση στα άνω και κάτω άκρα, παλμοί, αίσθημα σφιξίματος στο στήθος και υπέρταση σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους και την κατακράτηση των υγρών.

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια ακόμα και πριν την αρχή της εμμηνόπαυσης και να συμβάλει στη μείωση του άγχους που δημιουργείται στις γυναίκες. Βοηθάει στο να νιώσει η γυναίκα πιο ήσυχη,  βελτιώνει το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα και πάντα υποστηρικτικά ως προς την κλασσική ιατρική.

Με τις τεχνικές που ασκούμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ρεφλεξολογίας, αποβάλλεται η κατακράτηση των υγρών και η γυναίκα νιώθει πιο ανακουφισμένη. Βελτιώνεται ο ύπνος της και η ψυχική της διάθεση.

Η Γυναίκα είναι μια αστείρευτη πηγή ζωής. Μπορεί τα ωάρια της να μην υπάρχουν πια, όμως μέσα της υπάρχει μια αστείρευτη δύναμη ζωής. Θα συνεχίζει πάντα να είναι η μεγάλη Μήτρα που μέσα της εμπεριέχεται η ίδια η Ζωή!

Επιμέλεια κειμένου: ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΛΗ